Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Infók, javítási, szerelési könyvek - honnan, mit?

 Én azon ritka otthoni szerelők közé tartozom, aki hasznos dolognak tartja a szerelési könyveket. Sok ember "tapasztalatból" szerel, ami hogyha sufnituningon szocializálódott valaki (szerszámkészlet: kalapács, "kroki", "krovakészlet" akkor nem is csoda. Első blikkre az általuk szerelt kocsik is jók, csak a kulisszák mögé tekintve derülnek ki a gányolások. Műszerfalat levéve ilyenkor letört rögzítő patentek, elvágott, majd összeszigszalagozott vezetékek látványa fogad.

Ha nem akarjuk már egy ajtókárpit levételekor széttörni a patenteteket, akkor érdemes már a szerelés megkezdése ELŐTT utánanézni a dolgoknak.

 

Internetes fórumok

Első lépésben érdemes a neten rákeresni az adott típussal foglalkozó fórumokra. Saját kocsijaimhoz (Ford Capri és Scorpio) nagyon jó fórumok vannak, ahol a felmerülő problémákra nagy eséllyel lehet választ találni. Ha, nem, lehet egy új topikot indítani - ehhez általában már regisztrálni kell- és valószínűleg érkezik olyan válasz, ami segít.

Gyártócég weboldala

Néha a gyártó cég weboldaláról is lehet hasznos infókat letölteni (pl. GM oldalakon kezelési utasítások is letölthetőek), és akár régebbi típusokhoz is találhatunk infókat. Ha a magyar oldal nem használható, nézzük meg a gyártó eredeti oldalát.

Klubok

A legtöbb márka legtöbb modelljének van rajongói klubja. A klubok előnye, hogy időnként vannak "talik", ahol nem csak meg lehet csodálni a netről nick neve alapján csak "pöcsös"-nek ismert márkatárs kocsiját, de hasznos szerelési és üzemeltetési tanácsokat is kaphatunk. A legtöbb márka legtöbb modelljének van klubja, természetesen a legnagyobb klubbokkal a klasszikus ifjú veterán kocsik rendelkeznek (VW Bogár, Trabant, Wartburg) illetve a tradicionálisan érzelmeket kiváltó márkák (pl. Alfa). A Klubok rendezvényein klasszikusan autószépségverseny, alkatrészbörze, gyorsulási verseny és persze piálás a standard program. Minden klubban vannak okoskodók-ügyeskedők - akik a naív újoncokat elég szép summára lehúzhatják segítség címén - de a tagok nagyrésze - mint mindenütt - teljesen normális.

Videómegosztók

A YouTube-on mindig érdemes rákeresni a kocsinkkal kapcsolatos videókra. Meglepődünk, mert akár komplett szerelési útmutatókat találhatunk fent, így pl. a 2.9-es 24 szelepes Ford Cosworth motor szétszerelése is rajta van. Magyarul persze kevés info lesz, de minimális angol és német tudással sok mindent felfoghatunk.

 

Könyvek

Az egyes típusok javítását az ún. javítási könyvek könnyíthetik meg. Az ilyen könyveket konkrét típusok konkrét modelljeihez árulják, tehát nincs olyan, hogy általános Ford, Mercedes , stb javítási könyv. A típuson és modellen belül az évjárattra is figyelni kell, így a javítási könyvek címe általában a következő módon néz ki: Ford Scorpio, 1985-1992., összes modell.

A javítási könyvek nagyon sokat tudnak segíteni: nem csak lépésenként magyarázzák el az egyes műveleteket, de jelentős részükben az egyes alkatrészek működését is elmagyarázzák. Sajnos a magyar nyelvű kiadványok nem igazán érhetők el a legtöbb típushoz, illetve ha elérhetőek, gyakran kritikán aluli kép és szöveg minőséggel találkozhatunk, mely minőség kb. a 80-as évek végi alámondásos videók színvonalának felel meg. Mivel ezek a könyvek általában egy idegen nyelvű könyv "magyarított" változata így rendszeresen találkozhatunk elírásokkal, hiányos fordításokkal, stb. Egy ilyen könyvem volt (Ford Scorpio), azóta inkább megveszem a kétszer olyan drága, de ezerszer jobb idegen nyelvű könyveket. Az angol nyelvű könyvek közül a Haynes manual-okat ismerem - ezek gazdag képanyaggal illusztrált, kiváló minőségű könyvek, nagyon sok fotóval és robbantott ábrával. Az egyes műveleteket lépésről lépésre mutatják be. Bár a Haynes nem rossz, hozzám közelebb állnak a német nyelvű könyvek.